Creatief met muziek

Mijn hart ligt bij creatief met muziek bezig te zijn en ik vind het erg leuk om daar ook les in te geven. Bij elk liedje dat je speelt, leer je ook hoe je daar over kan improviseren en je eigen melodie kan maken. Het fijne is dat je gelijk de belangrijkste basiselementen van de muziektheorie leert. Je gaat snappen wat toonladders doen en wat akkoorden zijn en hoe je ze toe kunt passen. Samen maken ze een muziekstuk. Om je te helpen deze basiselementen zichtbaar en speelbaar te maken, vullen we een muzikale landkaart in.

Hieronder zie je zo’n muzikale landkaart. Het is gebaseerd op een rif (stukje muziek) van het popliedje Take On Me. Je begint onderaan bij de pijl waar de akkoorden op de stippellijnen zijn opgeschreven. De toonladder wordt van laag naar hoog in de kolommen opgeschreven bij de nummers 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, en 1 .

De verschillende kleuren die je ziet zijn de routes die je met je melodie over het schema kunt lopen. Je leert hierdoor welke tonen je kunt spelen die goed klinken. Als je die routes een paar keer hebt gelopen ga je er zelf meer noten bij verzinnen en voordat je het weet heb je helemaal zelf je eigen melodie verzonnen. Bravo!

 

nl_NLDutch